EXPO: ARCHEO FICTION van Lionel Pennings

Thu 15/04 - Sat 08/05

Lionel Pennings (België, °1993) exploreert de materiële geschiedeniscultuur aan de hand van beeldhouwwerken in glas, marmer of metaal. Afgestudeerd als master in de beeldhouwkunst aan de Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles, verkent hij de museografische esthetiek en de archeologische fictie door middel van prenten, valstrikken of imitaties van werktuigen. 

In zijn werk is er een mengeling van historische kennis, wetenschappelijke bronnen en het concreet bewerken van materiaal: de toeschouwers kunnen een directe ervaring met het object hebben. Een interessant aspect is zeker de ambivalentie van zijn stukken met hun perfecte afwerking maar ‘rustieke’ symboliek. 

Zijn artistieke aanpak is rechtstreeks verbonden met erfgoed en grondgebied: hij erfde het werken met glas van zijn oom en hij gebruikt blauw marmer uit België.
De productie en mise-en-scène van artefacten die lijken op werktuigen, archeologische, wetenschappelijke en museologische opstellingen zijn de sleutel tot het werk van de kunstenaar. Deze voorwerpen weerspiegelen zijn nieuwsgierigheid voor de werktuigen en mechanismen die de mens creëert, en zijn geladen met een symbolische en poëtische functie. Maar ze behouden zoveel mogelijk hun oorspronkelijke functionaliteit en bieden een confrontatie met een zekere collectieve verbeelding door visuele uitdagingen te scheppen die het publiek met zijn eigen kennis zal trachten op te lossen. Het publiek zal de museumtraditie, haar niet-neutraliteit en haar evolutie in de tijd ervaren.


ARCHEO FICTION de Lionel Pennings


HYGIENE & VEILIGHEID
• Hydro-alcoholische gel beschikbaar voor het publiek
• Het dragen van een mondmasker in de centrum
• Gelieve de georganiseerde bezoekrichting te respecteren
• De bezoekersstroom wordt bepaald door onze onthaalmedewerkers, indien er een rij aan de ingang staat dient de afstand van 1.5m gerespecteerd te worden
• Alle instructies op het gebied van gezondheidsregels van de Nationale Veiligheidsraad worden strikt nageleefd


PRAKTISCHE INFO

Categorie
EXPO: ARCHEO FICTION van Lionel Pennings
Légende photo
EXPO: ARCHEO FICTION van Lionel Pennings
Een initiatief van Faouzia Hariche, Schepen van Openbaar Onderwijs, Jeugd en Human Resources van de Stad Brussel

SPORT- EN CULTUREEL CENTRUM HAGELTOREN
Slachthuisstraat 24, 1000 Brussel
+32(0)2 279 59 24
touraplomb@brucity.be