35e FESTIVAL BRUXELLES BABEL - AUDIOVISUELE TENTOONSTELLING

Wed 07/04 - Sat 10/04

Als antwoord op de huidige pandemie verandert het Festival Bruxelles Babel van vorm om jongeren een stem te blijven geven door hun artistieke creaties voor te stellen in een nieuwe audiovisuele tentoonstelling. 120 jongeren onderzoeken de jeugd van hun ouders en nemen ons mee naar hun “Back to the Future”. Ontdek de vertoningen van de creaties van jonge Babelaars en ga gedurende 1u30 terug in de tijd, naar het midden van de jaren ‘90.

Een creatief festival door en voor jongeren!

Gelijke kansen, beter samenleven en diversiteit staan centraal in de prioriteiten van het Festival Bruxelles Babel. Het festival is elk jaar het resultaat van een creatief proces dat in oktober begint. Kunstenaars begeleiden de artistieke ontwikkeling van jongeren via wekelijkse workshops die worden georganiseerd in verenigingen, scholen of culturele organisaties zoals de Hageltoren, die voor het tweede opeenvolgende jaar een aantal van deze workshops heeft georganiseerd.

Terug naar de jaren ’90.

Het thema van deze 35ste editie werd gekozen door de Babelaars van het seizoen 2018-2019. Door de keuze van het thema aan de jongeren over te laten, kunnen we zo dicht mogelijk staan bij hun bekommernissen, hun interesses en wat zij willen verkennen. Elke groep werkte dus aan de volgende vraag: "Kan een bezoek aan het verleden ons werkelijk helpen ons heden te begrijpen of om op onze toekomst vooruit te lopen? ".

De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende zalen die de jaren '90 vanuit verschillende standpunten belichten. De tentoonstelling roept niet alleen de trendy artistieke stromingen van die tijd op, maar dompelt je ook onder in haar politieke en maatschappelijke context door aandacht te besteden aan de vrijlating van Nelson Mandela in 1991, de genocide op de Tutsi's in Rwanda in 1994 of de Witte Mars die in 1996 in Brussel plaatsvond.

Met dit thema stellen de Babelaars ook voor de jeugd van hun ouders te verkennen door ons uit te nodigen een soort “Back to the Future” te houden. Ze houden van de muziek en de retro look van de jaren '90 en willen dieper ingaan op het begin van videospelletjes, de overgang naar de euro en ook opnieuw techno en hiphop ontdekken, de populairste muziekstijlen van die tijd...


Retour vers les 90's


 

Bruxelles Babel

 

Organisator

Asbl Tremplins 

Categorie
35e FESTIVAL BRUXELLES BABEL - AUDIOVISUELE TENTOONSTELLING
Légende photo
35e FESTIVAL BRUXELLES BABEL - AUDIOVISUELE TENTOONSTELLING
Een initiatief van Faouzia Hariche, Schepen van Openbaar Onderwijs, Jeugd en Human Resources van de Stad Brussel

SPORT- EN CULTUREEL CENTRUM HAGELTOREN
Slachthuisstraat 24, 1000 Brussel
+32(0)2 279 59 24
touraplomb@brucity.be